Over Janneke

Janneke Rodenburg

 

Mijn dochter is een beginnende tiener die er graag tip top bij loopt. Ik vind het belangrijk dat ze zich bewust is van de keerzijde van de snelle mode-industrie maar ik kon geen duurzaam alternatief vinden wat zich richt op jongeren. De eerlijke en duurzame kledingmerken richten zich veelal op volwassen. Toen wist ik dat ik iets moest doen!

Ik ga een eerlijk en transparant mode label opzetten voor generatie Z, die er niet ‘groen’ uitziet.

Wereldwijd komen jongeren in actie en gaan in schoolstaking voor het klimaat. Generatie Z is zich zeer bewust van de problematiek die de fast-fashion industrie met zich meebrengt. Maar om hier andere keuzes in te maken moet er een alternatief aanbod zijn. Dit is de generatie die verandering wil zien in de huidige mode-industrie.

 

Ik ga een eerlijk tienerlabel opzetten wat is gemaakt van afgedankte textiel. Geproduceerd op een eerlijke en transparante manier. Het is belangrijk om transparant te zijn door wie en waar de kleding wordt gemaakt. Ik wil de afstand tussen de maker en de drager verkleinen.

Ik ben een modeontwerper die altijd werkt met welvaartsresten.

Afgedankte materialen geef ik een nieuw leven. Ik vind het belangrijk om mensen te laten zien dat je van afgedankte materialen iets heel bijzonders kan maken. Een vernieuwend beeld wat niet te bereiken is met nieuw aangeschafte materialen. Ik werk altijd vanuit het materiaal, het materiaal bepaald wat het uiteindelijk word. Een intuïtieve zoektocht met verrassende uitkomsten.

 

Naast de creatieve ruimte die ik krijg door het werken met afgedankte materialen, vind ik het noodzakelijk dat we zoeken naar een oplossing voor de overvloed aan materiaal. We leven tegenwoordig in een maatschappij waar we zo gewend zijn aan luxe en een snel verloop van spullen. Tegenwoordig gooien we de helft van de kleding binnen een jaar weg. Het is een massaproduct geworden.

Neem contact op voor samenwerkingen of meer informatie